Profi festő -  - Kezdőlap

FESTÉS MESTERFOKON

Profi festő -  - Header

Színválasztás

Színválasztás

Elérkeztünk tehát az egész téma legfontosabb részéhez, és egyben céljához: a színek kiválasztásához.
Egy otthon hangulatát számos dolog befolyásolhatja. A burkolatok, bútorok,textíliák, virágok, kiegészítők, világítás, fények és a természetesen a színek.

A színek már az első pillanatban valamiféle érzelmet közvetítenek felénk és nagyon sok mindent elárulnak.

Egyrészt gyorsan el tudjuk dönteni, hogy az adott szín tetszik-e vagy sem, azt tapasztaltuk, hogy köztes állapot nem nagyon van. Természetesen végtelen számú jelző kapcsolható a színekhez, de jó ízléssel kiválasztott, harsány, derűs, nyomasztó, tiszta vagy domináns színekkel már biztosan Önök is találkoztak.

Másrészt egy szín kiválasztásával egyben saját ízlésünket is közszemlére bocsájtjuk.

Megmutathatjuk környezetünknek az adott életszakaszunk jellemző hangulatát, de felfoghatjuk egyben egy nagyon fontos alkotó tevékenységnek is, amivel próbára tehetjük otthonteremtő készségünket. A színek világának talán legismertebb része a színpszichológia, amikor a színek hangulatunkra gyakorolt hatásáról beszélünk. Ezzel egy önálló tudományág foglalkozik, és ebben a kérdésben elképesztő mennyiségű, gazdagon illusztrált anyagot találhatunk akár itt az interneten is. Ezek az írások esetenként hihetetlen részletességgel tárgyalják ezt a témát, és bár a színválasztás olykor komoly dilemma lehet, azt gondoljuk, hogy a gyakorlatban ilyen mélységben, erre talán nincs szükség.

Mindannyian hallottunk már azokról az általánosan ismert dolgokról mint pl. a sötét színek szűkítik a teret, a sötét mennyezet szín csökkenti a belmagasság érzetét, vagy a hideg színek valóban hideg érzetet keltenek. Ezek a „szabályok” igen régóta tartják magukat, de teljes meggyőződéssel állíthatjuk, hogy a gyakorlatban ez nem mindig igaz. Valószínűleg abban lakberendező vagy belsőépítész kollégák is megerősítenének, hogy a lakással kapcsolatos érzésünk a felhasznált anyagok, bútorok, világítás textíliák együttessen alkotott harmóniáján múlik. A festés –ezen belül is a színválasztás- bár igen lényeges része az összképnek, önmagéban nem képes végletesen befolyásolni a lakás hangulatát.
Az tehát a javaslatunk, hogy amikor arra kerül a sor, a színválasztást bízzuk saját, velünk született ízlésünkre, vagy ha egy kicsit bizonytalanok vagyunk ne szégyelljük lakberendező segítségét kérni, vagy más forrásból pl. a természetből ötletet meríteni.
Napi munkánk során szinte minden alkalommal ,közösen döntünk megrendelőinkkel a végleges színről, akár többszöri festéspróbák segítségével.
Akad azért még tennivalónk a szín kiválasztása előtt, mert néhány dolgot érdemes végiggondolni, hiszen a színválasztást jellemző kettősség bizony megbolygathatja a dolgokat.

De mik lehetnek ezek?

  • Harmonikus vagy kontrasztos
  • Egy szín vagy több szín
  • Időtálló vagy aktuális trend szín
  • Hideg vagy meleg szín
  • Neutrális színek

 

Analóg színek Komplementer színek Monokróm színek

Nézzük sorjában!

Harmonikus vagy kontrasztos?

A színek harmonikus kombinálása talán a legáltalánosabban ismert és alkalmazott színpárosítási elv. Harmonikus színpárosításról akkor beszélünk, amikor az egy adott családba tartozó színek közel azonos árnyalatát párosítjuk. Pl.:sárga- narancs-vörös. Munkáink döntő többségében mi azonban a monokróm színharmóniát választjuk, ugyanannak a színnek többféle árnyalatát használjuk. Míg az előbbi kicsit merészebb választás, addig az utóbbi átgondoltabbnak, kiegyensúlyozottabbnak tűnik, bár a teljességhez a választott árnyalat is hozzátartozik.

A kontrasztos színkombinálást a magabiztos, bátran kísérletező emberek vállalják. Alapvetően ez is két csoportra osztható, megjelenhet ugyanannak a színnek két vagy több egymástól nagymértékben eltérő árnyalata, de ez elképzelhető más-más családba tartozó pl. hideg-meleg színek különböző árnyalatainak kontrasztjaként is. Amikor egy ilyen színpárosítás mellett döntünk több dolgot is érdemes figyelembe venni. Egyrészt vegyük fontolóra, hogy a helyiség mely falait szeretnénk kontrasztossá tenni a többihez képet. Ezen belül talán a legfontosabb, hogy egy ilyen fallal mit szeretnénk kiemelni. A rá vagy elé kerülő bútorokat, tárgyakat vagy az egész helyiségnek szeretnénk hangsúlyosabb színt adni? Bár viszonylag nagy mozgásterünk van a kontrasztos színek használatánál, egy szempont azonban mégis fontos lehet: a hangsúlyozni kívánt falat semmiképpen ne ötletszerűen válasszuk ki, mert ezzel könnyen az átgondolatlanság látszatát kelthetjük. A kevesebb- több elv alapján érdemes a helyiség rövid oldali falát választani.

Egy szín vagy több szín?

Valószínűleg ezzel a dilemmával találkozunk a leggyakrabban, és igazán nem könnyű állást foglalni ebben. Sokszor volt már dolgunk a két véglettel. Egyetlen jól kiválasztott színnel is gyönyörű lett a lakás, de több színtől is lehet unalmas és ötlettelen. Talán meglepő kijelentés ez, de az egyszínű festés mellett dönteni az igazán merész és előrelátó dolog. Merész mert biztosnak kell lennünk abban, hogy a kiválasztott szín nem lesz unalmas, és hosszú ideig szeretni fogjuk, előrelátó pedig azért mert előre biztosnak kell lennünk abban is, hogy valamennyi helyiség valamennyi bútora, kiegészítője, textíliája stb. tökéletes egységben lesz ezzel az egy színnel. Emiatt ennek az egy színnek a megtalálása igazán nem könnyű dolog, ez gyakran időigényesebb mint több színt kiválasztani, és előfordul, hogy csak többszöri próbálkozás hoz tökéletes eredményt. Többségében ez a színt a neutrális színek melegebb árnyalati közül választjuk, és ez eddig szinte minden esetben jó döntésnek bizonyult.

Ha több szín festése mellett döntünk akkor feltétlenül szükségünk lesz színpárosítási érzékünkre. Két, három vagy több szín harmonikus kombinálása sokszor bizony még az ezzel foglalkozó lakberendezők és belsőépítészek számára sem könnyű feladat. Bár útmutatóként szolgálhatnak különböző színpárosítási elméletek, talán inkább mégis érdemes velünk született érzékünkre hagyatkozni. Az ilyen esetekben szinte mindig - akár többszöri- próbafestést is csinálunk.
Ám több színnel dolgozni hordoz magában némi hibalehetőséget. Leggyakrabban  a két vagy többszintes otthonok esetében fordul elő, hogy amikor az alsó szint helyiségei visszafogott, pasztell színűek és már-már polgári hangulatot árasztanak, addig a felső szint helyiségei kicsit érthetetlen módon minden féle vidám színekben pompáznak. A színválasztás szempontjából érdemes tehát a lakást egy egységes egésznek tekinteni és a kiválasztott színek harmóniáját akkor is megtartani, ha a helyiségek nincsenek közvetlen kapcsolatban egymással.  

Időtálló vagy aktuális trend szín?

Annak megítélése, hogy mi számít időtállónak elég szubjektív dolog. Általában a nagy klasszikusra a fehérre és világosabb tónusú színekre gondolunk. Bár érdemes megjegyezni, hogy az időtállóság jár némi változással, Hiszen még jó néhány évvel ezelőtt a napsárga, a barackvirág, és az almazöld számítottak időtállónak, addig mára már ez sokat finomodott.
Ma a könnyed pasztell színeket és ezek megszámlálhatatlanul sok árnyalatait tartjuk időtállónak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek unalmas színek lennének. Ellenkezőleg,
átgondolt használatuk kifinomult, jó ízlésről árulkodik. Arról már nem is beszélve, hogy az időtálló színek magukon kívül mást is érvényesülni hagynak, szép bútorainkat,szőnyegeinket,függönyeinket.  

A trend színek kifejezés hallatán könnyen gondolhatunk valamilyen égbekiáltóan harsány, szinte már tolakodó színekre, és ezek teljesen elvtelenül kombinált változataira. Ez persze nem igaz, sőt talán a trend színek megalkotása mögött húzódik a legtöbb tervezői munka.
A legnagyobb festékgyártók neves designerek-et bíznak meg egy-egy trend szín megalkotásával, akik jellemzően a természet ezer arcából merítenek ihletet. Bár a trend színek gyönyörűek és nagyon szerethetőek, azért néha azt tapasztaljuk, hogy néhány év után megrendelőink „kiszeretnek belőlük”.  

Hideg vagy meleg szín?

Hideg vagy Meleg színek Talán a hideg színek használatával kapcsolatban találkozunk a legtöbb előítélettel. Mi magunk sem értjük igazán, hogy a hideg színeknek miért van ennyire pejoratív értelmezése. Pedig azt feltétlenül érdemes tudni, hogy a hideg színek nem azonosak a rideg színekkel.
Mindenkit bátorítunk a hideg színek használatára, hiszen árnyalattól függetlenül fantasztikusan kombinálhatók egymással és a meleg tónusú bútorokkal, kiegészítőkkel. Gondoljunk csak bele, hogy a természetben is megszámlálhatatlanul sok kék és zöld árnyalattal találkozunk, és nagyon szeretjük őket. Munkáink kb. egyharmadánál használunk hideg színeket, és bizton állíthatjuk, hogy még sohasem bizonyultak rossz választásnak.  

A meleg színek használata bár sokkal általánosabb mint a hideg színeké mégis érdemes átgondolni, hogy csak ezeket a színeket akarjuk –e magunk körül látni. Bútoraink, szőnyegeink, kiegészítőink, a burkolatok és a nyílászárók szinte mindig meleg tónusúak. Bár ez így együtt nagyon meghitt és otthonos is lehet, túlzott használatuk vibrálóvá tehetik a lakást. A meleg színek árnyalatainak kiválasztásánál mindig nagyon fontos a megfelelő mennyiségű természetes fény, hiszen derűsségük és harmóniájuk így érvényesül igazán.  

Neutrális, föld színek?

Mint arra az elnevezés is utal, a hihetetlenül sokszínű természet színeit „vesszük kölcsön”.
Azt tapasztaljuk, hogy az egyéni ízléstől,a  lakás elképzelt stílusától függetlenül, talán ezekre a színekre a legfogékonyabbak megrendelőink. Valószínűleg azért mert a színek esetében is a természetesség szerethető a legjobban. Természetességük mellett más szempontból is jó választás ilyen színek mellett dönteni, hiszen ha az a feladatuk akkor a neutrális színek diszkrét, semleges  háttérként szolgálnak, erősebb árnyalataikkal pedig hangsúlyt adhatunk a lakás egy-egy részletének.
Színpárosítás tekintetében talán a neutrális színeknél van a legnagyobb mozgásterünk, mert nagyon harmonikusan kombinálhatók. Hideg- meleg színeik és a világosabb- sötétebb színek kontrasztja is nagyon szép.  

Neutrális, föld színek    Neutrális, föld színek

Nappali szobafestés

A nappali bizonyosan az a helyiség ahol a legtöbb időt töltjük együtt családunkkal. Így mind az építészeti megoldások, mind a bútorok, anyagok, és színek kiválasztása ezt a célt kell szolgálja. Nincs ez másként a szobafestés szempontjából sem. A gondosan és nagy türelemmel kiválasztott színek mellett, tökéletes előkészítésre és hibátlan minőségű festésre van szükség.

Nappali szobafestés részletek »

Konyha festés

Szeretünk itt lenni, mert finom dolgok készülnek, és egy szép konyhabútor szinte már önálló műalkotás. Így a festés is mestermunka kell legyen. Ám néha kicsit a tulajdonosok, és kicsit a szobafestők is bizonytalanok a jó konyhaszín megtalálásában.

Konyha szobafestés részletek »

Hálószoba festés

Itt aztán elereszthetjük alkotó fantáziánkat. Festhetünk merészebb színeket és jöhetnek akár a nagy mintás tapéták. Feltétlenül érdemes időt és energiát szánni a hálószobafestésekor a szín gondos kiválasztására, hiszen az ébredés egy kellemes színű hálószobában hatással lehet egész napi hangulatunkra.

Hálószoba szobafestés részletek »

Gyerekszoba festés

Ez az amit mindenki szeret. A szülők imádják megtervezni, a szobafestők szeretik elkészíteni, hiszen a gyerekszoba festése a létező leghálásabb feladat. A gyerek kuckója egy gondtalan, színes világ. Ennek festésére is van jó néhány ötletünk.

Gyerekszoba szobafestés részletek »

Ingyenes színkonzultáció

Profi festő - Ingyenes szinkonzultáció - Színkonzultáció

Lakberendezőnk segít a legmegfelelőbb szín kiválasztásában.

Színmodellezö

Profi festő - Ingyenes szinkonzultáció - Színmodellező

Ön is "kifestheti" a különböző helyiségeket színmodellező programunk segítségével.

Munkáinkra 3év garancia

Profi festő - Ingyenes szinkonzultáció - 3 év garancia

Munkáinkra egyedülálló módon 3 év garanciát vállalunk!

Falfestés referencia

Profi festő - Legújabb munkánk - Budai villa mediterrán falfelület

Cotto struktúra,egyedi narancs szín enyhe foltozottsággal.